Berichten in !nleiding

Diepte zien, met en zonder 3D-bril

Door Robert op 2 april 2011 Geen reacties
Diepte zien, met en zonder 3D-bril

Films worden geprojecteerd op een plat vlak. Dat hoeft niet te betekenen dat dat wat je ziet ook ‘plat’ lijkt. Steeds vaker worden films uitgebracht in 3D. Al sinds de jaren ’20 van de vorige eeuw worden er verschillende en steeds betere technieken ontwikkeld die diepte suggereren. Dit kan met, maar ook steeds vaker zonder […] Lees verder »

Anorexia, een verslaving?

Door Robert op 2 april 2011 Geen reacties
Anorexia, een verslaving?

New York, Fashion Week 2011. Extreem dunne modellen. Voor veel vrouwen het beeld van het perfecte lichaam. Veel mensen denken dat mode aanzet tot anorexia. Maar is dit de enige reden? Er lijkt een dieperliggende oorzaak te zijn: wanneer anorexia patiënten lijnen en overmatig bewegen werkt dit als een beloning. De hersenen gaan dopamine aanmaken […] Lees verder »

Illusies

Door Robert op 1 april 2011 Geen reacties
Illusies

We leven allemaal in dezelfde wereld en zien deze zoals hij is, logisch toch? Nee! Onze hersenen houden ons constant voor de gek. Dit doen ze niet voor niets. Want wanneer ze dit niet zouden doen, zou de wereld er nog een stuk gekker uit zien dan we ons kunnen voorstellen. Met visuele illusies kunnen […] Lees verder »

Nooit meer slapen

Door Robert op 31 maart 2011 Geen reacties
Nooit meer slapen

We leven in een drukke maatschappij. Er wordt steeds meer van ons verwacht en we moeten 24 uur per dag bereikbaar en inzetbaar zijn. Door alle hectiek krijgt slaap een steeds lagere prioriteit, maar is dat wel verstandig? Wat gebeurt er als we slaap geen ruimte geven? Volgens slaapdeskundige dr. Peter Meerlo is één ding duidelijk: de […] Lees verder »

Primitieve holbewoner of ontwikkelde techneut?

Door Robert op 31 maart 2011 Geen reacties
Primitieve holbewoner of ontwikkelde techneut?

Recent zijn er rondom Assen werktuigen gevonden van een Neanderthalernederzetting. De Neanderthaler is een prehistorische menssoort, die nauw verwant is aan ons, de moderne mens. Sommige wetenschappers denken zelfs dat hij een subsoort van ons is. Hij leefde vanaf 130.000 jaar geleden in Europa en een deel van Azie, maar hij stierf tussen 30.000 en […] Lees verder »

Wat is er aan het einde?

Door Robert op 31 maart 2011 Geen reacties
Wat is er aan het einde?

Na het balanceren op de grens tussen leven en dood, vertellen sommige mensen over de wonderbaarlijke dingen die ze hebben gezien. Ze keken op zichzelf neer, ze gingen door een tunnel met licht aan het einde of ze bevonden zich in een hemelse weide met spirituele wezens. Maar hebben deze mensen hiermee een glimp van […] Lees verder »

Sexy slakken

Door Robert op 29 maart 2011 Geen reacties
Sexy slakken

Zeenaaktslakken: dat klinkt niet als een bijzonder interessante diergroep. Niets is minder waar, want wist je bijvoorbeeld dat sommige slakken hun energie uit zonlicht kunnen halen? En dat ze giftige cellen van bijvoorbeeld kwallen kunnen stelen? Wil je weten hoe? En waarom zijn ze eigenlijk zo mooi en felgekleurd? Op de expositie leer je er […] Lees verder »