Prijsvraag

Door Robert op 19 april 2011 4 Reacties

Zoals je op de expositie hebt kunnen lezen, kan je een 3D film winnen. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen, is een vraag beantwoorden:

Waarom ‘headbangen’ duiven als ze lopen?

Je kan het antwoord via onderstaande reactieformulier insturen. Degene die als eerste het goede / beste antwoord geeft, wint.

3D-technieken
4 Reacties op “Prijsvraag”
 1. Ruth Koops van 't Jagt schreef:

  Duiven headbangen omdat ze op die manier beter kunnen zien. Deze gevederde beestjes hebben hun kraaloogjes aan de zijkanten van hun kop zitten en hebben daardoor moeite om diepte te zien. Het headbangen helpt daarbij, bovendien zij ze door met hun hoofdjes te schudden ook beter in staat om bewegingen te kunnen zien.

  • Robert schreef:

   Duiven headbangen inderdaad om die reden zo’n 150 keer per minuut. Het veld dat één oog ziet, wordt niet of amper overlapt door het veld van het andere oog. Hierdoor zijn beide signalen niet te combineren tot een 3D-beeld. Duiven bewegen hun hoofd vooruit en zetten vervolgens een stap om het lichaam weer ‘onder het hoofd’ te plaatsen. Geblinddoekte duiven bewegen hun hoofd niet.

   Zoals te zien is in de bewegende plaatjes boven het kopje “Doe het zelf en achtergronden” op deze site bewegen objecten verder weg meer dan objecten dichterbij (zie bijvoorbeeld de hardloper waarop gefocust is in het midden van één van de plaatjes). Op die manier is dus toch een beeld met diepte te maken.

   In de wetenschap wordt dit fenomeen bij duiven “head-bobbing” genoemd. Een artikel hierover is bijvoorbeeld die van B.J. Frost uit 1977 (http://goo.gl/jGY0e).

 2. […] Al meegedaan aan de prijsvraag? […]

 3. […] Waarom ‘headbangen’ duiven als ze lopen? Denk er maar eens goed over na en kijk daarna hier of je het goed hebt. filmpje foto's gratis link wetenschap Terug […]

Laat een reactie of vraag achter

(vereist)

(vereist)